Geocaching

Geocaching eller ”Skattjakt-med-GPS”… Låter inte så märkvärdigt, eller hur? Ändå fastnade jag för det så fort jag provat. Vi köpte vår första GPS hösten 2009 och sedan dess är det omöjligt att låta bli att ge sig ut så fort det finns möjlighet.

Vad är geocaching? Enkelt uttryckt… man letar upp en gömd ”skatt” i form av en låda eller behållare. Gömman anges med en GPS-position och ofta en ledtråd. Behållaren innehåller en loggbok där man loggar sitt fynd och ibland även saker man kan byta (man får bara ta en sak om man samtidigt lägger i en annan). Fynden loggas även på sidan www.geocaching.com där man gratis kan bli medlem. Sidan används också för att se var gömmorna finns samt ladda över informationen till sin GPS.
Mera information om hur man kommer igång finns här: http://www.geocaching.se/?page=gcsewhatis

Vem som helst kan leta efter en gömma och vem som helst kan också lägga ut en egen gömma för andra att leta efter.

Loggning by the Sea

Vad är det som är så oemotståndligt då? Jo, såsom jag ser det så kombinerar geocaching flera olika intresseområden… För mig är det följande:

Utomhusaktivitet
Ett perfekt sätt att komma ut. Man kan välja terräng eller område efter tycke och smak. Lättare terräng eller svårare, i bebyggelse, city eller ute i skogen. Eller varför inte variera lite.

Tar mig till vackra, spännande eller annorlunda platser
Har ni aldrig tänkt att ”vad kul det skulle vara att hitta lite fler ”smultronställen”? Eftersom många som lägger ut en cache gärna placerar den på en plats som är vacker eller annorlunda är detta ett perfekt sätt att hitta dessa smultronställen. Jag har redan hittat massor av fantastiska platser.

Fotografering
Själv har jag ofta kameran med, just eftersom man kommer till vackra, annorlunda platser (se punkten ovan).

Teknik
Teknik är alltid kul. Här får man både leka med sin GPS och logga på websidor. Det går att med diverse verktyg få fram statistik, diagram etc och följa sin (och andras) fram- och ibland motgångar.

Hjärngymnastik och klurigheter
Vissa ledtrådar kräver en del funderande vilket ofta kan vara stimulerande. Det finns även en typ av cache som kallas ”Mystery” där man själv får klura ut koordinaterna utifrån en eller flera ledtrådar.

Och handen på hjärtat… Vem gillar inte att hitta en gömd ”skatt”? Skatten eller gömman i sig betyder inte nödvändigtvis så hemskt mycket, utan det är själva fyndet i sig… att man lyckats hitta den. Ju svårare gömma, desto större tillfredsställelse.

Landvettersjön

Bilden nedan visar lite enkel statistik… Som ni kan se har jag själv lagt ut några gömmor. Loggar man in på geocaching.com så kan man se mera av min statistik.

Profile for Famno

Geocaching – The sport where You are the search engine !

Mera information

Här finns några bilder jag tagit i samband med geocaching: http://www.facebook.com/album.php?aid=4396&id=100000313524180&l=92bece2b75

Svensk sida om geocaching: http://www.geocaching.se

Geocaching.com: http://www.geocaching.com

Grotta i Balltorp

Prova gärna själv… och Lycka Till !

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: